Vmbo: de juiste balans

Werk je graag met je handen én je hoofd? Dan past het vmbo bij jou. Binnen het vmbo kun je kiezen uit verschillende sectoren: Economie & Ondernemen, Techniek en Zorg & Welzijn. Gaat het allemaal erg goed op school, dan stroom je bij ons makkelijk een niveau omhoog.

Havo: inhoudelijk sterk

Vind jij het leuk om te leren, maar wil je de kennis ook graag verwerken in praktische opdrachten? Op de vijfjarige havo zit je dan op je plek. We hebben extra aandacht voor studievaardigheden. Na het examen ben je goed voorbereid op het hbo.

Vwo: atheneum of gymnasium?

Word jij getriggerd door de diepere achtergronden van allerlei vraagstukken? Vind je het leuk om zelf onderzoek te doen? Dan is het zesjarige vwo (atheneum) echt iets voor jou! Een goede studiehouding is belangrijk om te slagen. Wil je jouw niveau verdiepen? Volg dan het gymnasium. Het examen wordt in leerjaar 6 afgenomen in Driestar Gouda.

Altijd een niveau dat bij jou past

Wil je meer informatie over de verschillende niveaus, richtingen en extra uitdagingen? Klik dan op de kopjes hieronder en er verschijnt meer informatie. Succes!

Vmbo: de juiste balans

Werk je graag met je handen én je hoofd? Dan past het vmbo bij jou. In de brugklas werken we met dakpanklassen:

  • vmbo basis-kader
  • vmbo kader-gt
  • vmbo gt-havo

 

Leerwegen in het vmbo

Aan het eind van het brugklasjaar kijken we naar welk niveau je kunt doorstromen. Het vmbo duurt vier jaar en bestaat uit vier verschillende leerwegen (van veel doen tot veel leren):

  • basisberoepsgericht (ongeveer 14 uur praktijk)
  • kaderberoepsgericht (ongeveer 12 uur praktijk)
  • gemengd (ongeveer 3-5 uur praktijk)
  • theoretisch (geen praktijk)

 

In de bovenbouw bestaat de opleiding deels uit praktijkvakken.

 

Driestar Leiden

In Leiden volg je de leerwegen basis- en kader alleen in de onderbouw. Voor de bovenbouw hebben we op Driestar Gouda hele mooie voorzieningen. Je krijgt een goede begeleiding, zodat de overstap naar Driestar Gouda moeiteloos verloopt. De gemengde en theoretische leerweg volg je tot en met het examen in Leiden.

 

In klas 3 en 4 van het vmbo ga je aan de slag met dat wat je echt leuk vindt en wat bij je past. Daarom kies je een profiel. De theorie bestaat voor een deel uit algemene vakken, en voor een deel uit vakken die bij je gekozen profiel passen. Natuurlijk breng je al die kennis in de praktijk tijdens de praktijklessen. Je bereidt je hiermee voor op het mbo of je toekomstige beroep. Je mentor en decaan helpen je hierbij!

 

Je kunt kiezen uit de profielen:

  • Bouwen, Wonen & Interieur
  • Produceren, Installeren & Energie
  • Economie & Ondernemen
  • Zorg & Welzijn

 

Wil je alles weten over het vmbo? Lees nog veel meer in de online schoolgids!

 

Havo: inhoudelijk en praktisch

Vind jij het leuk om te leren, maar wil je de kennis ook graag verwerken in praktische opdrachten? Op de vijfjarige havo zit je dan op je plek. We hebben extra aandacht voor studievaardigheden. Na het examen ben je goed voorbereid op het hbo.

 

Op school hebben we veel aandacht voor jou als persoon. We beginnen al vroeg met het nadenken over je interesses en je sterke punten, zodat je op de havo en daarna keuzes maakt die bij je passen. De havo is een goede basis om verder te studeren. Je krijgt daarom veel algemene kennis.

 

Kies een profiel dat bij je past!

Vanaf de vierde klas krijg je extra bagage in de richting die je zelf kiest, zodat je goed voorbereid begint op het hbo. De profielen die je kunt kiezen zijn:

  • Cultuur & Maatschappij
  • Economie & Maatschappij
  • Natuur & Gezondheid
  • Natuur & Techniek

 

Natuurlijk hoef je deze keuzes niet alleen te maken. Je mentor en decaan ondersteunen je hierin. We willen vooral dat jij lekker op je plek zit, zodat je een fijne tijd hebt op Driestar Leiden én daarna!

 

Vwo: van alles te kiezen

Ben je nieuwsgierig en leergierig? Dan is het zesjarige vwo (atheneum) wat voor jou! Op het vwo bereiden we je voor op wetenschappelijk onderwijs op universitair niveau.

 

We dagen je uit om je talenten te gebruiken en we stimuleren je om zelf oplossingen te vinden. Je vindt het leuk en boeiend om zelf nieuwe dingen te ontdekken.

 

In de onderbouw maak je kennis met veel vakken. Je krijgt overal wat van mee en leert je sterke kanten kennen. In het derde jaar kies je een profiel, zodat je in de bovenbouw vooral vakken krijgt die je interesseren. Zo ben je goed voorbereid op je vervolgopleiding.

 

Kies een profiel dat bij je past!

Vanaf de vierde klas krijg je extra bagage in de richting die je zelf kiest, zodat je goed voorbereid begint op het hbo of de universiteit. De profielen die je kunt kiezen zijn:

  • Cultuur & Maatschappij
  • Economie & Maatschappij
  • Natuur & Gezondheid
  • Natuur & Techniek

 

Op het gymnasium krijg je de extra vakken Grieks en Latijn. Gymnasium kan op Driestar Leiden gevolgd worden in de leerjaren 1 t/m 5.

 

Tweefasen-leerroute

Vanaf cursusjaar 2023-2024 verandert de situatie en wordt het Tweefasen-leerroute vwo ingevoerd. Hierdoor kunnen vwo-leerlingen nog twee jaar langer in Leiden blijven. Zij volgen in klas 4 en 5 de lessen op vwo-niveau. Kenmerk van Tweefasen-vwo is dat havo- en vwo-leerlingen in dezelfde klas zitten. Elke leerling wordt hierdoor zoveel mogelijk uitgedaagd. Doordat gedifferentieerd wordt lesgegeven, leren leerlingen meer zelfstandig te werken. De vwo-leerlingen volgen het vwo-programma maar doen wel aan het eind van klas 5 havo-examen. Vervolgens kunnen zij in één jaar in Gouda hun vwo-diploma halen.

 

Plusproject

Het Plusproject (onderbouw) is een speciale uitdaging voor leerlingen die minder tijd nodig hebben om reguliere lesstof te verwerken en daarnaast behoefte hebben aan extra uitdagingen. Dit wordt vormgegeven d.m.v. projecten, workshops en excursies.

 

Met elkaar de diepte in

Bij ons op school krijg je alle ruimte om jezelf te verdiepen. Naast het standaard lesprogramma organiseren we bijvoorbeeld excursies en projectdagen. Ook geven we extra aandacht aan wiskunde, Nederlands en Engels. Genoeg onderwijsvormen, niveaus en aanvullingen om uit te kiezen dus! Waar zien we jou volgend jaar?

Goede kwaliteit zie je terug

Je komt op school om wat te leren. Daar horen goede resultaten bij. Daarom vinden wij kwaliteit erg belangrijk. Voor ons is dat meer dan cijfers alleen. Ook gaat dit verder dan dat we alleen aan de wettelijke eisen willen voldoen. Voor ons betekent kwaliteit dat ons onderwijs goed aansluit bij onze missie en visie. Natuurlijk gaat het daarbij om de christelijke identiteit van het onderwijs. Maar ook bijvoorbeeld om de goede sfeer op school en de tevredenheid van ouders en leerlingen.

 

Daarnaast meten we de kwaliteit van ons onderwijs. We werken hiervoor met een kwaliteitssysteem. De uitkomsten van bijvoorbeeld gesprekken, enquêtes en onderzoeken worden in dit systeem verwerkt. De uitkomsten gebruiken we om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren.

Onderwijsinspectie

De onderwijsinspectie controleert de kwaliteit van het onderwijs. De resultaten van deze controles worden vastgelegd in rapporten en kwaliteitskaarten. Onze scholen scoren in vergelijking met andere scholen goed op leerlingzorg, de sfeer op school, de begeleiding van leerlingen en onderwijstijd.

Ook brengt de inspectie de doorstroom van leerlingen in kaart. Hierin kun je zien hoeveel leerlingen zonder vertraging doorstromen naar het volgende leerjaar. Ook zie je hoeveel leerlingen blijven zitten of op een ander niveau terechtkomen.

Vergelijken op scholen op de kaart

De kwaliteit van onze school kun je vergelijken met de kwaliteit van andere scholen. Elk jaar leveren we hiervoor actuele gegevens aan.